Welke waterfilter heb ik nodig?

Welke waterfilter heb ik nodig?

Het is belangrijk om water te drinken dat vers, schoon en veilig is. Waterfilters helpen ongemakken zoals een zure smaak, een chemische geur of vuildeeltjes te elimineren, waarmee je water zuiverder maakt. Maar met zo veel waterfilters op de markt, hoe weet je welke je nodig hebt? In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten waterfilters, zodat je kunt bepalen welke jij nodig hebt.

Je opties voor waterfiltratie

Er zijn verschillende manieren waarop u uw water kunt filteren. Elk biedt verschillende voordelen:

Kraanfilters

Deze filters druppelen direct in je waterleiding en verwijderen vervuiling en chemicaliën zoals chloor. Ze zijn een betaalbaar en veelzijdig werkingsmechanisme. Deze filters zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder hele en half installeerbare modellen. De meeste komen met patronen die maandelijks moeten worden vervangen.

Locatiespecifieke filters

Zoals de naam al aangeeft, locatiespecifieke filters zijn ontworpen om specifieke geografische regio’s te targeten. Ze zijn bedoeld om verontreinigingen of chemicaliën, afhankelijk van de bron, te verwijderen. Deze filters hebben een breder bereik dan standaard kraanfilters en worden meestal in installaties geïnstalleerd om voor langere tijd chloor en andere contaminanten uit je water te filteren.

Onder het aanrechtfilters

Onder het aanrechtfilters zijn perfect voor gezinnen met een drukke levensstijl, omdat ze eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd en onderhouden. Ze zijn gericht op het verwijderen van vuildeeltjes en chemicaliën in de lucht en daarom worden ze over het algemeen aangeraden voor mensen die erg gevoelig zijn voor vervuiling.

Soorten waterfilters die je nodig hebt

De soort filter die je nodig hebt, is afhankelijk van de bron van je water, de mate van vervuiling of de aanwezigheid van chemische stoffen. Als je zeker wilt weten welke filter het beste bij je thuis past, raadpleeg dan je plaatselijke waterafdeling om je te informeren over wat in je water zit.

Koolstoffilters

Koolstoffilters zijn de meest voorkomende filters. Ze helpen chloor en andere chemische verontreinigingen te verwijderen. Afhankelijk van de mate van vervuiling heb je misschien een meer ingestelde filter nodig. Om de beste filtering te garanderen, dienen deze filters ongeveer elke 4 tot 6 maanden te worden vervangen.

Osmose filters

Osmosefilters zijn verkrijgbaar in een aantal stijlen, waaronder kraan- en ondergrondse installaties. Ze zijn bedoeld om vervuiling en chemicaliën te verwijderen door gebruik te maken van het principe van osmose. Deze filters verminderen niet alleen vuildeeltjes maar verwijderen ook mineralen. Ze zijn het beste geschikt voor lokale bronnen met een hoog gehalte aan mineralen.

Ioniserende filters

Ioniserende filters inbouwen een speciale technologie die mineralen zoals calcium en magnesium voorkomt. Ze zijn ontworpen om minerale gehaltes in water te verlagen en verwijderen kleine vuildeeltjes, bacteriën en chemicaliën, waardoor u een zacht, glaswater krijgt. Deze filters vergen weinig onderhoud, maar hebben regelmatig onderhoud en reiniging nodig om het beste resultaat te bieden.

Hoe kies je?

Behalve te weten wat er in je water zit, moet je ook je levensstijl, behoeften en financiële situatie in acht nemen bij het maken van je keuze. Wees realistisch over wat je met een waterfilter kunt bereiken. Als je water bijvoorbeeld behoorlijk vervuild is, is een kraanfilter waarschijnlijk niet genoeg om het water dat je consumeert aan te pakken. In dat geval zou een osmosefiltersysteem een betere keuze zijn.

We hopen dat deze blogpost je heeft geholpen bij het begrijpen van de verschillende waterfilters en het handvat geeft bij het maken van de juiste keuze. Als je nog vragen hebt, raden we aan om de plaatselijke waterafdeling te raadplegen om meer informatie te krijgen.

en_USEnglish