Kun je water filteren met zand?

Met zand is een van de meest eenvoudige manieren om water te filteren. Zand heeft de capaciteit om zwerfvuil en bacteriën uit het water te verwijderen en het water te behouden. Met een zandfilter kun je water filteren om het schoon te maken en veilig te drinken. Door de korrels samen met het water te laten cirkelen, komt het water schoon naar buiten. Zanderige filters zijn ideaal voor het verwijderen van zand, modder en stof uit het water, maar onvoldoende om bijvoorbeeld chloor of andere chemische verbindingen te verwijderen.

1. Wat is water filteren?

Water filteren is de verwijdering van ongewenste deeltjes uit water. De kleinste deeltjes die gemiddeld worden gefilterd zijn 0,2 micrometres (μm). Het filteren kan op verschillende manieren gebeuren, zoals:

 • Fysieke filtratie: het gebruik van filters of trays, meestal met een specifiek materiaal, zoals glaswol, dat het water laat stromen en filtering bereikt door deeltjes eruit te filteren.
 • Chemische filtratie:additieven aan het gefilterde water toevoegen om het gewenste resultaat te bereiken.
 • Biologische filtratie: het gebruik van bacteriën en schimmels om deeltjes uit het water te verwijderen.

2. Kun je water met zand filteren?

Met behulp van een filtersysteem is het mogelijk om water met zand te filteren. Dit type filter bevat allerlei verschillende elementen, zoals:

 • Verzamelaar
 • Filterelement
 • Mechanisch filter
 • Antischuimapparaat

Samen werken deze onderdelen om worden te helpen deeltjes die groter zijn dan 0.2 μm uit het water te verwijderen, hetgeen op zijn beurt de kwaliteit verbetert. Dit systeem is geschikt voor het verwijderen van zand, silt, algen en andere verontreinigingen uit water.

3. Hoe filter je water met zand?

Om water te filteren met zand, heb je een filtercontainer en een filterverdeling nodig. Er zijn drie lagen zand in de filtercontainer: fijn zand, middelgroot zand en grof zand. De laag met het fijnste zand moet aan de bovenkant van de container worden geplaatst. Om tussen deze lagen meer speling te creëren, kun je kleiner materiaal zoals kiezels of bijvoorbeeld snippers gebruiken. Hier zijn de stappen om water met zand te filteren:

 • Zet de filtercontainer op een koele, schone plek en vul hem met water.
 • Giet het water in het bovendeel van de container.
 • Giet de lagen zand in de container, beginnend met het fijnste zand.
 • Zorg ervoor dat het water door de filtersand op het bodemdeel van de container filtert.
 • Verwijder vlotternde deeltjes uit het gefilterde water.
 • Gebruik het gefilterde water.

4. Waarom zou je water met zand filteren?

Het filteren van water met zand heeft veel bewezen voordelen. Eerst en vooral zorgt het ervoor dat het water veel schoner is dan het was voor het filteren. Al het vuil en grotere deeltjes worden door het schone zand gefilterd, wat ervoor zorgt dat het water helderder is en lekkerder smaakt.

Daarnaast is het filteren van water met zand een kosteneffectief proces. Het materiaal dat nodig is voor het filteren is goedkoop en kan gemakkelijk worden verkregen. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met een kleiner budget. Ook het onderhoud is goedkoop, aangezien het schone zand regelmatig moet worden vervangen.

Ten slotte zorgt het filteren van water met zand nog steeds voor een nuttige bron van schoon water. Het proces verwijdert alle vuil en bacteriën en maakt het water geschikt voor consumptie. Dit maakt het vooral relevant in ontwikkelingslanden, waar schoon water schaars is, maar toch correct gefilterd moet worden door mensen.

Al met al, is zand als een eenvoudige en effectieve manier om water te filteren een prima optie. Of je nu je eigen paar filteradapters bouwt of een van de vele verkrijgbare opties koopt, met zand heb je een efficiënte oplossing om kalk, bacteriën en impuretés uit water te verwijderen.

en_USEnglish