Hoe maak je een waterfilter?

Het maken van een waterfilter is geen moeilijk proces. In een paar simpele stappen kun je een waterfilter maken met wat je thuis al hebt. Begin met het plaatsen van een halve kopje actief kool op de bodem van je beker of fles. De actieve kool neemt de meeste vuiligheid uit het water op. Voeg vervolgens wat zand toe voor meer filtratie. Top af met wat steenkool. Na een paar minuten en de bovenliggende stoffen zijn geabsorbeerd is het water klaar voor gebruik!

1. Hoe maak je een waterfilter?

Met een waterfilter kun je vuil en onzuiverheden uit het water halen. Het bouwen en gebruiken van zo’n filter is een eenvoudig proces. Hier volgen de stappen die je moet nemen om een waterfilter te maken en te gebruiken:

 • Verzamel de benodigdheden. Plaats een schone bak of emmer op een stevig ondergrond. Kies de filteropvang waar je vuil en andere onzuiverheden in zullen verzamelen: dit kunnen een lap, spons, koffiefilter of katoenen doek zijn.
 • Maak een constructie. Leg de filteropvang direct boven op de bak of emmer. Plaats het materiaal dat je hebt gekozen bovenop de filteropvang, waarbij het materiaal zo plat mogelijk wordt geplaatst.
 • Voeg water toe. Vul de emmer met water. Het water met vuil en onzuiverheden kan nu door het filter materiaal heen sijpelen en vuil wordt uiteindelijk opgevangen.

2. Waarom is het nuttig om een waterfilter te maken?

Met een waterfilter maak je schoon en gezond drinkwater. Door water door de filter te laten stromen, worden chloor, strijkstoffen, kalk en andere vuildeeltjes uit het water verwijderd. Hierdoor heb je water met een betere smaak, dat ook beter voor je gezondheid is. Voordelen van een waterfilter:

 • Beter smakend water: Chloor, tannine of metalen worden uit het water verwijderd, waardoor het water een beter smaak en geur heeft.
 • Gezonder drinkwater: Het water is vrij van chemicaliën, zware metalen en micro-organismen die ziektekiemen kunnen veroorzaken.
 • Bespaar geld: In plaats van elke keer water te kopen, kun je als je je eigen filter hebt, zelf water maken.

Door een waterfilter te maken heb je altijd schoon en gezond drinkwater waarvan je kunt genieten!

3. Wat heb je nodig om een waterfilter te maken?

Om een waterfilter te maken, heb je onder andere de volgende items nodig:

 • Een drinkfles of kan – dit is het basisstuk waarin je je waterfilter maakt
 • Houtskool – houtskool filters bijna al het onzuiverheden, waardoor het schoon water afgeeft aan de drinkfles
 • Koffiefilters – koffiefilters worden gebruikt om eventuele restjes stof of onzuiverheden te filteren
 • Gekookt water – voordat je water afgeeft via de drinkfles, filter je het water langs gekookt water voor de laatste zuivering

4. Een stapsgewijze handleiding om een waterfilter te maken

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen om een eenvoudige waterfilter te maken. Hier zijn de stappen:

 • Materiaal verzamelen: Verzamel alle benodigde materialen, zoals een emmer, stukken filtermateriaal, schermen, een buis en 3 of 4 slangen.
 • Boringen maken: Maak boorgaten in de bovenkant van je emmer (en sommige mensen voegen een tweede, kleiner emmer toe).
 • Additionele operaties: Voeg stukken filter of licht schuurmateriaal toe aan de uiteinden van de buis. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.
 • Plaats de slangen: Voeg een ingangsslangaan de uiteinden. De andere kanten van de slang worden aangesloten op de wateruitgangen van de emmer.
 • Check: Controleer om er zeker van te zijn dat alle slangen stevig aangesloten zijn, er geen lekkage is en alle filteronderdelen goed vastzitten.

Het proces om je waterfilter samen te stellen is nu voltooid. Leg een doek over het filter als je het water gaat wegpompen. Succes!

Door het lezen van deze gids weet je hoe je eenvoudig je eigen waterfilter kunt maken, waarmee je veilig en vervuild water kunt krijgen dat je drinkbaar maakt. Met een beetje tijd, geld en moeite kun je een schoon drinkwateroplossing creëren met de juiste materialen en technieken. Start vandaag nog met het maken van je eigen waterfilter om je drinkwater schoon te houden!

en_USEnglish