Kan je zelf tandsteen verwijderen met haakje?

De vraag of je zelf tandsteen kunt verwijderen met een haakje stelt zich vaak: het antwoord is nee. Tandsteen verwijderen is een taak die uitsluitend gereserveerd is voor gediplomeerde tandartsen, omdat het een delicaat en precisieproces is. Daarnaast adviseren gediplomeerde tandartsen gebruikers om professionele mondhygiëne te volgen, omdat het verwijderen van tandsteen alleen maar een klein deel hiervan vormt.

Hoe kan je tandsteen verwijderen met een haakje?

Tandsteen is een harde, geelachtige kalklaag die in de loop van de tijd op je tanden aankoekt, vooral waar je tanden en tong elkaar raken. De enige manier om deze kalklaag te verwijderen, is door middel van mechanische verwijdering. Een haakje is daarvoor een goede oplossing. Bovendien is het een betaalbare, niet-invasieve oplossing. Dit is hoe je dit doet:

  • Spoel je mond met warm water. Het helpt je tandvlees schoon te houden, wat een effectieve manier is om het tandsteenvormingsproces te voorkomen.
  • Gebruik een speciale tandsteenhaakjes. Hoewel je misschien denkt dat je met een tandenboor aan de slag moet, is dit niet de juiste manier om tandsteen te verwijderen. Het risico bestaat dat je daarmee je tanden en het tandvlees beschadigt.
  • Haal het haakje tussen alle tanden en kiezen. Doe dit heel voorzichtig om dit te verzachten of te verwijderen.
  • Veeg de vloeistof af. Om de verwijderde tandsteen te verwijderen, verwijder je de vloeistof met een zachte tandenborstel of een wattenstaafje.

Waarom is het aangeraden om naar de tandarts te gaan in plaats van tandsteen te verwijderen met een haakje?

Tandsteen verwijderen met een haakje is geen veilige of aanbevolen methode voor het verwijderen van tandsteen. Het kan schade toebrengen aan het tandglazuur, waardoor er gaatjes en zelfs loslating van tanden kunnen ontstaan.

Daarom is het aangeraden om naar een tandarts te gaan wanneer je tandsteen hebt die verwijderd moet worden. De tandarts kan je mond inspecteren voor eventuele aandoeningen, en de correcte procedure voor verwijdering van tandsteen uitvoeren met minimal schade aan het glazuur:

  • Röntgenfoto’s maken om de locatie en de ernst van de tandsteen te bepalen
  • Manuele verwijdering met behulp van speciale tandheelkundige instrumenten
  • Ultrasone verwijdering waarbij golvende golven omhoog en omlaag worden gezonden om tandsteen te verwijderen

In conclusie is het duidelijk dat het verwijderen van tandsteen met een haakje niet aan te raden is. De verdere gevolgen voor je gebit en tandvlees kunnen schadelijker zijn dan de oorspronkelijke situatie. Het is beter om naar een professionele tandarts te gaan om tandsteen op een veilige manier te verwijderen.

en_USEnglish