Kan je thuis tandsteen verwijderen?

Het is een veelgehoorde vraag of je thuis tandsteen kunt verwijderen. Er zijn verschillende alternatieven voor het verwijderen van tandsteen, die variëren in prestaties en veiligheid. Hoewel er een aantal thuismethoden zijn die kunnen worden gebruikt, is het het beste om naar een tandarts te gaan om tandsteen te behandelen of te verwijderen.

1. Wat is tandsteen en hoe kun je het verwijderen?

Tandsteen is een harde, gele of bruin-gele substantie die zich ophoopt op je tanden. Het is een kleverige stof die gevormd wordt uit bacteriën, voedselresten en minerale stoffen van speeksel. Om het te verwijderen is professionele tandheelkundige behandeling nodig. Hieronder de stappen die je kunt volgen voor het verwijderen van tandsteen:

  • Verwijder tandplak door het tandenpoetsen met een zachte tandenborstel. Tandplak is een zachte, kleverige substantie die zich ophoopt tussen je tanden. Tandplak moet eerst verwijderd worden als voorbereiding op het verwijderen van tandsteen.
  • Maak een afspraak met je tandarts. Je tandarts gebruikt speciale instrumenten en technieken om tandsteen te verwijderen.
  • Volg goede mondhygiëne. Je kunt tandsteen helpen voorkomen door je tanden twee keer per dag te poetsen, flossen en door regelmatig een tandarts te bezoeken.

2. Thuis tandsteen verwijderen: wat zijn de opties en waar moet je rekening mee houden?

Tandsteen verwijderen is belangrijk voor het behoud van je gebit. Uitstel hierbij is geen optie, want tandsteen kan de oorzaak zijn van veel commune mondgezondheidsproblemen zoals ontstekingen en zelfs gaatjes. Er zijn verschillende manieren om thuis tandsteen te verwijderen en de meest voorkomende zijn:

  • Het gebruik van professionele mondverzorgingstools zoals tandenstokers, tandenborstels met speciale schijven, waterstralers of airflossers.
  • Tandenborstelpoeders en speekselonderdrukkers.

Om ervoor te zorgen dat je tandsteen verwijderd en je tanden gezond blijven, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen. Deze kan een professionele reiniging uitvoeren. Bovendien zal een tandarts je advies geven over het gebruik van de verschillende thuisproducten en tools, en zal hij je helpen om je dagelijkse mondverzorging te verbeteren.

Alles bij elkaar kunnen we concluderen dat het verstandig is om een professionele tandarts te laten beoordelen of er tandsteen verwijderd moet worden. U bent beter af om de tandsteen te laten verwijderen door een tandarts, omdat aan de hand van röntgenfoto’s eventuele schade in de mond kan worden geïdentificeerd. Het is daarom sterk afgeraden om thuis tandsteen te verwijderen, omdat het risico bestaat dat er krassen op het tandglazuur ontstaan of dat de muren van het tandvlees continu worden blootgesteld aan agressieve substanties. Een professionele tandarts kan u het best helpen bij het verwijderen van tandsteen.

en_USEnglish