Kan je tandsteen verwijderen met kokosolie?

Kokosolie wordt steeds populairder als ingrediënt voor thuisgemaakte remedies en er wordt vaak beweerd dat het een veelzijdige oplossing biedt. Sommige mensen gebruiken het om tandsteen te verwijderen door het aan te brengen op hun tanden en kiezen, waardoor bacteriën die tandplak veroorzaken worden verwijderd. In dit artikel gaan we verder in op de vraag of het mogelijk is om tandsteen te verwijderen met kokosolie.

1. Wat is tandsteen en hoe kan je het verwijderen?

Tandsteen is een harde pasta die gevormd wordt door afzettingen uit de mineralen in speeksel: fosfaat en calcium. De afzetting vormt een waas over de tanden die “tandsteen” wordt genoemd. Tandartspraktijken kunnen tandsteen verwijderen met behulp van een professionele proces genaamd “scaling en polishing”. Deze procedure is het verwijderen van de tandsteen en het polijsten van het oppervlak van het tandglazuur om mondgezondheid te bevorderen.

  • Scaling: het verwijderen van de tandsteen en het vermijden van de groei ervan.
  • Polishing: het verwijderen van verontreinigingen en het glad maken van het oppervlak van de tanden.

2. Is kokosolie een effectieve manier om tandsteen te verwijderen?

Kokosolie heeft een antiseptisch effect dat bacteriën kan doden in het mondholte, wat kan helpen met tandsteen verwijderen. Volgens een door de European Microsoft Alliance uitgevoerd onderzoek, blijkt dat kokosolie kan helpen bij het verlichten van tandflebitis. Onderzoekers concludeerden dat het gebruik van kokosolie als een reguliere tandpasta net zo effectief was dan veel gebruikelijke mondproducten als tandpasta. Kokosolie kan echter geen magische oplossing bieden voor tandsteen, verantwoordelijkheid en een gezond gebit moeten nog steeds worden gecontroleerd door een gediplomeerd tandarts. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het verwijderen van tandsteen:

  • Gebruik een klein beetje warme kokosolie en vermijd hete olie.
  • Gebruik kokosolie op een zachte borstel om tandplak voorzichtig te verwijderen.
  • Borstel je tanden gedurende twee minuten twee of drie keer per dag.
  • Gebruik dagelijks floss om verontreinigingen tussen de tanden te verwijderen.

Kokosolie biedt mogelijk een natuurlijk alternatief voor het verwijderen van tandsteen, hoewel er meer onderzoek is vereist om de effectiviteit aan te tonen. Als je gebruik wilt maken van dit alternatief, is het belangrijk om eerst een deskundig advies in te winnen om te voorkomen dat je daarbij schade aanricht aan je tanden of tandvlees. Het is ook verstandig om eens per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts voor een professionele mondhygiënebehandeling. Dit laatste is de beste manier om tandsteen en andere aandoeningen te voorkomen.

en_USEnglish