Kan je tandsteen verwijderen met azijn?

Het antwoord is nee, azijn is niet geschikt voor het verwijderen van tandsteen. Ondanks het feit dat azijn een uitstekend schoonmaakmiddel is, worden er chemische schoonmaakmiddelen gebruikt bij de professionele tandsteenverwijdering om het tandglazuur te beschermen tegen mogelijke schade. Professionele tandartsbehandelingen zijn nodig voor het verwijderen van hardnekkig tandsteen.

1. Wat is tandsteen en hoe ontstaat het?

Tandsteen is een harde, gelige vaste stof die op tanden en kiezen ontstaat. Het bestaat uit een samenstelling van voedselresten, speeksel en bacteriën die een manier hebben gevonden om zichzelf te beschermen tegen het afweersysteem van het lichaam. Dit proces wordt calcificatie genoemd. Het is het meest voorkomende tandprobleem.

De oorzaken:

  • Bacteriën produceren zuren die het glazuur aantasten.
  • Eten en drinken die bepaalde voedingsstoffen bevatten die de tanden aantasten.
  • Het gebrek aan mondhygiëne
  • Sommige medicijnen

Als gevolg hiervan ontstaat tandplak, die door geen poetsen weg te krijgen is. De tandplak zet zich vervolgens om in tandsteen dat hard, gespikkeld en geel aanvoelt en alleen door een professionele vakman weg te laten halen.

2. Kan je tandsteen verwijderen met azijn?

Tandsteen, ook wel bekend als calciet of tartar, is een harde kalkaanslag die op je tanden en kiezen kan voorkomen. Hoewel er verschillende producten op de markt zijn voor het verwijderen van tandsteen, kan azijn een prima optie zijn. Deze methode is echter – afhankelijk van het type tandsteen – niet altijd haalbaar. Daarom een opsomming voor wanneer wel en wanneer niet:

  • Wanneer het kan: als je tandsteen zacht is zou je het kunnen verwijderen met azijn. Azijn bevat acetic acid, wat de harde tandsteenlaag kan oplossen.
  • Wanneer het niet kan: als je tandsteen hard of gecomprimeerd is, zou deze methode je gewenste resultaat niet opleveren. Hard tandsteen kun je het beste laten verwijderen door een tandarts.

Azijn is een veelzijdige vloeistof die veel toepassingen heeft. Mensen kunnen azijn gebruiken om tandsteen te verwijderen. Het is echter belangrijk om eerst een tandarts te raadplegen voor advies. De beste manier om tandsteen te verwijderen is door professioneel te laten schoonmaken. Het gebruik van azijn kan daar extra disinfectie bij leveren, maar een tandheelkundige behandeling blijft het beste.

en_USEnglish