Kan je tandsteen van kunstgebit verwijderen?

Kan het tandsteen op een kunstgebit verwijderd worden? Het antwoord is ja; tandsteen dat op een kunstgebit is ontstaan door bacteriën kan met speciale tandartsenproducten verwijderd worden. Het is belangrijk om onder toezicht van een tandarts een behandelplan op te stellen, zodat er een optimaal resultaat wordt bereikt.

1. Wat is tandsteen?

Tandsteen is een hard, geelachtig residu dat wordt gevormd door de kristallisatie van mineraalresten die worden achtergelaten door voedsel en drank. Het wordt meestal gevonden in de tandvleesranden, rond kiezen en tussen de tanden. Tandsteen vormt zich meestal wanneer:

  • Voedsel en drank resten blijven op de tanden
  • Spuug wordt geproduceerd en blijft achter op de tanden
  • Specifieke mineralen, zoals calcium en fosfaat, aanwezig zijn

Hoewel tandsteen een gezondheidsrisico kan vormen voor het gebit door lokale infecties te veroorzaken, is het niet altijd nodig om de paraply te verwijderen. Tandenborstels kunnen tandplak verwijderen, maar tandsteen verwijderen vereist meestal een bezoek aan de tandarts of tandhygiënist.

2. Hoe kan tandsteen van kunstgebit worden verwijderd?

Tandsteen op een kunstgebit moet op dezelfde manier verwijderd worden als tandsteen op natuurlijk gebit. De twee meest voorkomende manieren zijn mechanisch reinigen door een tandarts of een professionele mondhygiënist en chemisch reinigen met een speciale gel. Voordat de tandsteen verwijderd wordt, wordt er gekeken of de patiënt gevoelig is voor bepaalde stoffen in de gels waarmee wordt gereinigd. Daarnaast is het mogelijk om het kunstgebit met een ultrageluidsmachine te reinigen:

  • Mechanische reiniging is het verwijderen van tandsteen met behulp van instrumenten
  • Chemische reiniging is het verwijderen van tandsteen met speciale gels op verdunningsbasis
  • Ultrageluidsreiniging is het verwijderen van tandsteen met behulp van geluidsgolven

De tandarts of mondhygiënist en de patiënt bepalen samen welke methode wordt gebruikt voor het verwijderen van tandsteen op het kunstgebit.

Hoewel tandsteen op een kunstgebit hardnekkiger kan zijn dan bij traditionele tanden, zijn er manieren om het te verwijderen en te voorkomen dat het terugkeert. Zo kunt u door een milde tandpasta te gebruiken en regelmatig uw kunstgebit te poetsen, tandsteen van uw kunstgebit verwijderen en voorkomen dat het terugkeert. Hopelijk bent u nu beter geïnformeerd over tandsteen op een kunstgebit en heeft u enkele ideeën over hoe u dit effectief kunt voorkomen en bestrijden. Veel succes.

en_USEnglish