Kan een mondhygiënist tandsteen verwijderen?

Mondhygiënisten zijn deskundig in het verwijderen van tandsteen. Tijdens een regelmatige controle van de mondhygiëne kan de mondhygiënist met behulp van speciale instrumenten tandsteen verwijderen die vastzit op schijvenside. Er bestaan verschillende methoden om tandsteen te verwijderen, zoals ultrageluid, ‘air-flow’, handinstrumenten of roterende instrumenten.

1. Wat is tandsteen en hoe kan een mondhygiënist hierbij helpen?

Tandsteen is bekend als harde, gele substantie die in de tanden en kiezen van een persoon voorkomt. Het wordt gemaakt uit bacteriën, eetresten en speeksel. Uniek aan tandsteen is dat het moeilijk te verwijderen is. Een mondhygiënist kan helpen om tandsteen te verwijderen:

  • Reiniging: Door middel van kleine hulpmiddelen, zoals tandenstokers en tandenborstels, kan de mondhygiënist de tandvleesranden en het oppervlak van de tanden en kiezen reinigen.
  • Polijsten: Na het reinigen van de tanden en kiezen, kan de mondhygiënist het oppervlak van de tanden polijsten, waardoor het harde tandsteen wordt verwijderd.
  • Fluoridatie: Voor het beschermen van de tanden tegen toekomstige plaquevorming mag de mondhygiënist een fluoridatie aanbrengen. Fluoride versterkt de beschermlaag die direct op de tanden zit en verlaagt het risico op het vormen van tandsteen.

2. Wat zijn de stappen die een mondhygiënist moet volgen om tandsteen te verwijderen?

Mondhygiënisten gebruiken speciale gereedschappen om tandsteen te verwijderen. Deze stappen moeten worden gevolgd:

  • Mondhygiëne inspectie: Een inspectie van de tanden en mondhulpmiddelen wordt uitgevoerd om te bepalen wie onderzocht moet worden.
  • De tanden schoonmaken: De tandarts of mondhygiëniste maakt de tanden schoon met ultrageluidsapparatuur en verschillende tandartsinstrumenten.
  • Tanden polijsten: Tandplak en tandsteen worden verwijderd door middel van het schuren van tanden en het polijsten van tanden met operatieniveauapparatuur.
  • Interdentalreiniging: Pijlpuntige instrumenten zoals scalers en curettes worden gebruikt voor interdentale reiniging, waarbij tandplak en tandsteen tussen de tanden en kiezen worden verwijderd.
  • Toepassing van fluorïde behandeling: Fluorïdereiniging wordt toegepast om het gebit van de patiënt te versterken.

Tot slot, als je twijfelt of je tandsteen door een mondhygiënist verwijderd zou moeten worden, raadpleeg dan je tandarts. Hij of zij kan je helpen bij het vinden van een behandelplan dat passend is bij jouw gebit. Hoopt dat deze informatie over de mogelijkheden van een mondhygiënist bij het verwijderen van tandsteen je van dienst was.

en_USEnglish