Is tandsteen verwijderen pijnlijk?

Tandsteen verwijderen is een veelvoorkomende behandeling bij tandartsen, maar veel patiënten vragen zich af of het een pijnlijke ervaring is. Uit onderzoek is gebleken dat tandsteen verwijderen geen ernstige of oncomfortabele pijn veroorzaakt, maar dat de procedure wel een beetje ongemak veroorzaakt. Bovendien kunnen sommige patiënten wat gevoeligheid van de tanden en het tandvlees ervaren na verwijdering van tandsteen.

1. Wat is tandsteen?

Tandsteen is een harde, witte laag die zich op het tandoppervlak kan vormen. Vooral de buitenkanten van de tanden en kiezen worden vaak beïnvloed door tandsteen. Het wordt gevormd door twee derde calciumfosfaat en een derde calciumcarbonaat. Tandsteen is ontstaan uit mineralen die in speeksel aanwezig zijn. De volgende stoffen verhogen het risico op tandsteen:

  • Suiker is een grote oorzaak van tandbederf, ook van tandsteen.
  • Bacteriën kunnen in de mond zitten en zorgen ervoor dat tandsteen zich vormt.
  • Vetten en vettige stoffen in de mond kunnen bijdragen aan bacteriën die tandsteen voeden.

2. Is tandsteen verwijderen pijnlijk?

Tandsteenverwijdering kan enige mate van ongemak veroorzaken. Het veroorzaakt echter meestal geen serieuze pijn. Het verwijderen van tandsteen is afhankelijk van uw mondgezondheid. Als de omstandigheden niet al te veel schade veroorzaken, kan de tandarts:

  • Oppervlaktetandsteen verwijderen met een ultrasoon apparaat, door te polijsten en schoonmaken met speciale instrumenten.
  • Meer gevorderde tandschade verwijderen door middel van het handmatig schrapen of slepen met instrumenten.

Het verwijderen van tandsteen, ook wel bekend als prophylaxe of professionele zorg, vereist bijna altijd het gebruik van lokale anesthesie. Dit helpt om de pijn te verminderen

Het verwijderen van tandsteen is een noodzakelijke behandeling voor de mondgezondheid. Hoewel het lang niet altijd pijnlijk is, kun je ongemakkelijkheid ervaren. Als je twijfelt of je tandsteen laat verwijderen, dan kan het verstandig zijn om met je tandarts te overleggen. Zo kunnen zij je beter adviseren over de beste manier om je tandsteen te verwijderen.

en_USEnglish