Hoe vaak tandsteen verwijderen

Tandsteen is een harde, gele laag die zich op de tanden en onder de tandvleeslijn vormt en meestal gevormd wordt door mineralen en bacteriën die onze mond binnenkomen. Hoewel een professionele tandsteenverwijdering voorgeschreven wordt, heeft onderzoek aangetoond dat de frequentie waarmee tandsteenverwijderingen uitgevoerd worden, het beste kan bepaald worden door uw mondhygiënist.

1. Wat is tandsteen en hoe ontstaat het?

Tandsteen is een harde stof die op je gebit komt te zitten en vervelende gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Het wordt ook wel tartar of calcifye genoemd. Tandsteen ontstaat door mineralen uit de speeksel die zich op het tandoppervlak hechten. Tandsteen bestaat uit kleine stukjes voedsel, bacteriën en vetten:

  • Voedselresten – de suikers en zetmeel uit voedsel blijven na het eten op het gebit achter. Bacteriën veranderen deze voedselresten in zuurwaste, waardoor er gaatjes in je tanden kunnen ontstaan.
  • Bacteriën – bacteriën die zich op het tandoppervlak accumuleren, vormen ook tandsteen. Ze gebruiken voedselresten als bron van energie om te groeien.
  • Vetten – talg en vetachtige stoffen uit je speeksel vormen ook tandsteen. Ze helpen bacteriën met het vasthouden aan het oppervlak van je tand.

2. Hoe vaak is tandsteenverwijdering nodig?

Tandsteenverwijdering is nodig als er een gebied met tandsteen is dat schoonmaak en preventiebehandelingen met tandenborstels, flosdraad, en mondspoeling niet kunnen verwijderen of, als het gaat om grotere hoeveelheden tandsteen. Er is geen set regel of kalender voor het verwijderen van tandsteen: sommige mensen hebben waarschijnlijk maandelijks tandsteenverwijdering nodig, maar voor anderen kan het maar een keer per jaar nodig zijn. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe vaak tandsteenverwijdering noodzakelijk is:

  • Oral hygiene niveau
  • Stofwisselingsactiviteit in de mond
  • Hoe hard de tandsteen is
  • Gebitsstructuur en tandoppervlakte

Individuen met risico-factoren voor schadelijke tandplak, zoals een geschiedenis van cariës, voorwaardelijk of schimmelgerelateerd verlies van tandweefsel, slechte mondhygiëne, of een slechte mondgezondheidsstatus, worden aangeraden frequentere tandsteenverwijderingssessies te ondergaan. Deze kunnen ook meer vaak nodig zijn in de periode na een behandeling van cariës of periodontologie, of tijdens orthodontische behandelingen.

Door regelmatig tandsteen te verwijderen, kunt u caviteit en tandvleesontsteking voorkomen. Ook een algehele gezonde mondhygiëne kan hieraan bijdragen. Hoewel het niet altijd nodig is om tandsteen te verwijderen, is het toch belangrijk om bacteria te verwijderen en gevolgen van tandsteen zoals gebitsproblemen te voorkomen.

en_USEnglish