Hoe ultrasoon tandsteen verwijderen?

Ultrasoon tandsteenverwijdering is een innovatief tandverzorgingsproces waarmee tandsteen gemakkelijk en efficiënt kan worden verwijderd. Met deze moderne techniek kunnen tandartsen tandsteen verwijderen zonder veel inspanning of stress voor het tandvlees. Door ultrasoon te gebruiken worden vibraties op de tanden toegepast om een perfecte schoonmaak uit te voeren. Dit proces is pijnloos en vergemakkelijkt het verwijderen van vastzittend tandsteen rondom de tanden.

1. Wat is tandsteen?

Tandsteen is een harde, gele, parelwitte of van bruine kleur die zich ophoopt op je tanden. Het is een mengsel van voedselresten, tandplaque en minerale deposits. Tandsteen is een harde, vastzittende massa die
orale gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het kan tot andere mondhygiëneproblemen leiden, zoals:

 • Tandbederf: tandsteen kan een corrosieve werking hebben op het tandglazuur en de tanden van binnenuit aantasten, wat rotte tanden tot gevolg kan hebben.
 • Parodontitis: tandsteen kan ontstekingen veroorzaken in het tandvlees, wat een parodontale ziekte en pijn in de mond kan veroorzaken.
 • Slechte adem: tandsteen kan slechte adem en geur veroorzaken als gevolg van bacteriën en ontstekingen.

Het is essentieel om tandsteen te verwijderen om je orale gezondheid in evenwicht te houden.

2. Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen wordt gevormd wanneer bacteriën en plaque zich ophopen op en tussen de tanden. Plaque zijn ellipsvormige deeltjes die worden gevormd door de aanwezigheid van bacteriën in de mond, voedselresiduen en speeksel. De volgende factoren spelen een rol bij het ontstaan van tandsteen:

 • Gebruik van wikkels en vullingen, verzegelingen en verbintenissen
 • Koolhydraten uit suikerhoudende voeding zijn gunstig voor bacteriën die kalciumfosfaat kunnen uitscheiden, waardoor tandsteen wordt gelegd
 • Vlaktanden en rollend gebit zorgen voor meer kans op de accumulatie van plaque

Tandsteen zorgt er als gevolg voor dat tanden geleidelijk aan groeien in het tandglazuur, waardoor er minder hygiëne, verkleuringen, holtes en tandvleesproblemen ontstaan.

3. Hoe kan tandsteen effectief verwijderd worden?

Tandsteen kan op verschillende manieren effectief verwijderd worden:

 • Standaard tandarts netto gradaties.
 • Tandsteen verwijderen met een draaiende tandborstel.
 • Ultrasone of waterstralen.
 • Air flow, verwijderen van tandsteen door middel van een combinatie van lucht en water.
 • Laser technique

Bij elke techniek maakt de tandarts een warme en zachte beweging over de tanden, waardoor het tandsteen verwijderd wordt.

4. Conclusie en preventie van tandsteen

Tandsteen is een vervelend probleem dat met regelmatige mondhygiëne kan worden voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van tandsteen moet je, naast een gezond en verantwoord voedingspatroon, je tanden twee keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta. Gebruik daarnaast een speciaal tandenborsteltje om de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon te maken. Een elektrische of waterdrukborstel kan hierbij behulpzaam zijn.

Naast dagelijkse mondhygiëne is het ook belangrijk om regelmatig bij de tandarts langs te gaan voor controles. Door tandsteen tijdig te detecteren, kun je verdere complicaties voorkomen. In sommige gevallen kan professionele mondhygiëne nodig zijn.

Preventieve maatregelen:

 • Dagelijks tweemaal je tanden poetsen met fluoride-tandpasta
 • Gebruik een tandenborstel om de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon te maken
 • Regelmatig bij de tandarts langs voor controles
 • Professionele mondhygiëne verrichten indien nodig

Met bovengenoemde maatregelen kun je voorkomen dat je last krijgt van tandsteen. Door er voortdurend aandacht aan te besteden, hoef je je geen zorgen te maken.

Tandsteen verwijderen kan bijdragen aan de tandgezondheid. U kunt het proces krachtiger en sneller maken door het gebruik van ultrasone technologie. Ultrasoon tandsteen verwijderen is een veilige en effectieve manier van tandsteen verwijderen, maar het is best dat u contact met uw tandarts als u klachten heeft. Als u professionele behandeling wilt, kunt u dit het beste discussiëren met uw tandarts.

en_USEnglish