Hoe lang pijn na verwijderen tandsteen?

Het is belangrijk te weten hoe lang pijn kan duren nadat tandsteen is verwijderd. Ondanks het feit dat veel patiënten geen pijn of ongemak ervaren, kan er toch een milde pijn zijn die enkele dagen duurt. Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt is het het beste om contact op te nemen met een tandarts voor diagnostiek en eventuele verdere behandeling.

1. Wat is tandsteen en hoe ontstaat het?

Tandsteen, ook bekend als tartar, is een harde, yellowish aanslag die zich kan vormen op de tandoppervlakken en in het gebied rond de tanden. Tandsteen ontstaat wanneer plaque met calcium en fosfaten begint te mineraliseren. Plaque is een verzameling van bacteriën die wordt gevormd op het tandoppervlak.

Oorzaken van tandsteen zijn:

  • Mondhygiëne – onregelmatig poetsen, niet het tandvlees correct reinigen of het gebruik van een harde borstel.
  • Dieet – een dieet met veel suikers en koolhydraten.
  • Gebitsproblemen – bijvoorbeeld het dragen van een verkeerde vorm van beugels of tandprotheses.

2. Hoe lang kan pijn na verwijderen tandsteen duren?

Na het verwijderen van tandsteen, kan de pijn variëren van mild tot matig. De meeste patiënten rapporteren een tijdelijke vermindering of verdwijning van pijn binnen enkele dagen. In sommige gevallen, kan de pijn echter wat langer aanhouden. Hieronder staan enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de duur van de aftandpijn:

  • Onderliggend tandvleesprobleem: Als er voorheen al problemen waren met het tandvlees, zoals een infectie of ontsteking, kan de verwijdering van tandsteen het tandvleesverlies veroorzaken. Hoewel dit natuurlijk op termijn hersteld wordt, kan de genezing enige tijd duren.
  • Verzwakte of stukgeschoten wortels: In gevallen waarbij hevige tandplak verzwakking of tandbederf tot tandwortelproblemen heeft geleid, kunnen er fracturen van de tandwortel ontstaan bij het verwijderen van de tandplak. Deze fracturen kunnen leiden tot langere herstelperiodes van de pijn.
  • Gebitsproblemen:Problemen zoals een asimetrisch gebit, maloclclusie of verkeerde kaaksluiting kunnen bijdragen aan een verlengde hersteltijd na de tandsteenverwijdering.

Het is belangrijk dat je contact opneemt met je tandarts als de pijn langer aanhoudt dan verwacht.

Het verwijderen van tandsteen is een veel voorkomende behandeling bij patiënten die last hebben van tanden, kiezen en mondholte. Ondanks dat er na de procedure geen directe pijn zal zijn, kunnen er voor enige tijd pijnlijke gevolgen zijn. Het is daarom belangrijk om de adviezen van uw tandarts op te volgen bij het verwijderen van tandsteen. Om de voor en nadelen in te schatten en de pijn te verminderen is het aan te raden uw tandarts raad te vragen. Een goede mondverzorging draagt ook bij aan het voorkomen en verminderen van pijn na verwijdering van tandsteen. Daarmee wordt preventief gewerkt en kunnen de uitkomsten van de behandelingen zo optimaal mogelijk zijn.

en_USEnglish