Hoe lang duurt tandsteen verwijderen?

Tandsteenverwijdering is een veelvoorkomend onderdeel van de tandheelkunde. Het proces is bedoeld om het tandglazuur vrij te maken van accumulationen van plaquebevestigingsmateriaal, voedselresten en andere bacteriën. Hoe lang het proces duurt, hangt af van de mate van verontreiniging en hoe gemakkelijk het is om het weg te nemen.

1. Wat Is Tandsteen en Wat zijn de Gevolgen?

Tandsteen (calculus) is een harde substantie die zich op de tanden en/of kiezen van personen vormt. Het ontstaat wanneer organismen die normaal op de tanden en kiezen aanwezig zijn, mineralen uit saliva halen en deze verharden. De gevolgen van tandsteen kunnen zijn:

  • Verlies van tandglazuur: De harde en doorschijnende toplaag van de tanden kan worden verwijderd als gevolg van mechanisch schuren van tandsteen als gevolg van bijvoorbeeld tandenborstels.
  • Tandbederf: bacteriën en voedselresten die aanwezig zijn in tandplak kunnen zuur afgeven wat op zijn beurt het tandglazuur weer kan oplossen.
  • Parodontitis: als tandplak te veel aanwezig is, kan het tandvlees geïrriteerd raken en kan er geen goed contact meer zijn tussen de tand en het kaakbot. Als dit niet behandeld wordt, kan dit leiden tot het verlies van het tandvlees en/of het tandoppervlak.

2. Hoe Lang Duurt het Verwijderen van Tandsteen?

Het verwijderen van tandsteen duurt afhankelijk van de hoeveelheid en de locatie. Gemiddeld duurt een sessie bij een tandarts 30 minuten tot een uur. Hieronder staan de stappen die worden gevolgd bij het verwijderen van tandsteen:

  • Manueel verwijderen: De tandarts gebruikt ultrazachte en flexibele instrumenten om de tandsteen te verwijderen. Het proces houdt in dat de tandarts langs de tanden veegt om de tandsteen te identificeren en te elimineren.
  • Tandsteenvergruizing en -polijsting: De tandarts gebruikt een apparaat met een draaiende of vibrerende borstel of tip om de hardere en diepere lagen tandsteen te verwijderen.
  • Fluoride behandeling: Na het verwijderen van tandsteen wordt fluoride toegevoegd aan de tanden om deze te behouden. Het helpt bij de vermindering van gingivitis en tandbederf.

De tijd die nodig is om tandsteen te verwijderen, is gebaseerd op het aantal gebieden en de ernst ervan. Houd er rekening mee dat een volledig semi-incidenteel tandsteenproces ongeveer 45 minuten tot een uur in beslag kan nemen. Als u twijfelt of u tandsteen heeft, neem dan contact op met uw tandarts om u te helpen bij het bevestigen van de diagnose en het bepalen van de beste vervolgstappen.

en_USEnglish