Ervaring zelf tandsteen verwijderen

Zelf tandsteen verwijderen kan een eenvoudige manier zijn om het verouderingsproces van de tanden en kiezen te verminderen, door het verwijderen van tandplaquebacteriën en hun afzettingen. Met een speciale tandsteenverwijderaar of een tandenborstel met een schoudersteel is het mogelijk om zelf tandsteen verwijderen. Het is belangrijk om het correct en regelmatig te doen, omdat een onjuiste of onevenwichtige verwijdering kleine barsten of slijtage kan veroorzaken.

1. Wat Is Tandsteen en Hoe Verwijder Je Het?

Tandsteen bestaat uit mineralen, voedselresten, speeksel en bacteriën. Deze mineralen hechten zich aan het tandglazuur en bouwen zo op tot een harde, gele laag. Het is belangrijk dat je hieronder iets aan doet, anders kan er een gaatje in je tand worden:

  • Flossen: Gebruik elke dag een tandenstoker of tandenvloeistof om tandplak en tandsteen te verwijderen.
  • Tandenborstel: Bij het poetsen worden plaque en tandsteen verwijderd. U kunt hiervoor een medium-harde of zachte tandenborstel kiezen, afhankelijk van uw gevoeligheid.
  • Mondspoelingen: Mondspoelingen met antiseptica en anti-plaque ingrediënten kunnen helpen om tandplak en tandsteen weg te poetsen.
  • Tandarts: Als je tandsteen niet thuis kunt verwijderen, moet je naar je tandarts gaan om dit te laten verwijderen met behulp van een speciale apparaat.

2. Hoe Voorkom Je Tandsteen?

Tandsteen ontstaat als de tanden worden blootgesteld aan bacteriën en zuren die voorkomen in voedsel en dranken. U kunt tandsteen voorkomen door regelmatig uw tanden te poetsen, twee staaldraaien per dag en de juiste tandpasta te gebruiken.

  • Poets twee keer per dag, minstens twee minuten. Het is belangrijk dat u uw tanden twee keer per dag poetst omdat dit helpt om bacteriën en voedselresten te verwijderen voordat ze in de mondholte blijven hangen. Zorg ervoor dat u altijd voldoende tijd neemt om al uw tanden en het tandvlees te bereiken.
  • Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride helpt de mond schoon te houden en beschermt de tanden tegen tandbederf. Zoek een tandpasta met ongeveer 1350-1500 ppm fluoride en spoel de mond uit met een mondspoeling met fluoride.
  • Gebruik een staaldraad twee keer per dag. Het staaldraad is niet alleen effectief bij het verwijderen van tandplak en voedselresten, maar ook bij het voorkomen van tandsteen. Spuit wat staaldraad in een staaldiabak en gebruik het een keer per dag om alle moeilijk toegankelijke delen van uw mond te schoon te maken.

Het verwijderen van tandsteen kan een pijnlijke, tijdrovende taak zijn. Gelukkig kunt u de tandenprofessionals van uw nabije tandarts beter uit de problemen helpen. In sommige gevallen kunt u echter uw tandsteen zelf verwijderen met het juiste materiaal en een beetje geduld. We hopen dat dit artikel je wat meer inzicht heeft gegeven over het zelf verwijderen van tandsteen. Neem een rustige aanpak en wees ervan bewust wat tandsteen veroorzaakt. Als je regelmatig je tanden poetst en de juiste middelen gebruikt, kan je optimaal genieten van een mooie glimlach en gezond gebit.

en_USEnglish