De prijs van tandsteen verwijderen

Het verwijderen van tandsteen is een noodzakelijk onderdeel van goede mondhygiëne. De kosten van het verwijderen van tandsteen kunnen variëren, afhankelijk van hoeveel tandsteen verwijderd moet worden, het deel van de mond dat wordt behandeld en welke tandarts wordt gebruikt. In veel gevallen worden de kosten voor tandsteenverwijdering volledig vergoed door de verzekeraars, maar voor sommige proceduren (zoals ultrasone schuimmethode) kunnen afzonderlijke vergoedingen gelden.

1. Wat Is Tandsteen en Wat Is de Kostprijs van Verwijderen?

Tandsteen is een harde substantie die zich kan opbouwen om de randen en oppervlakken van het tandglazuur. Het bestaat uit tandplak, voedselresten, speeksel en mineralen. Tandsteen is moeilijk te verwijderen met een tandenborstel maar kan verwijderd worden door naar de tandarts te gaan. De kostprijs voor het verwijderen van tandsteen is afhankelijk van het type verwijdering dat je nodig hebt:

  • Ultrasonische tandsteenverwijdering: meestal wordt dit verricht bij mondverzorgingssessies. Kostprijs varieert tussen de 40-80 euro
  • Manuele tandsteenverwijdering: meestal wordt dit verricht bij professionele reiniging van de mond. Kostprijs varieert tussen de 100-200 euro
  • Koude of laser tandsteenverwijdering: meestal wordt dit verricht bij hardnekkige tandstenen of diepe groeven. Kostprijs varieert per gebruikte techniek, maar meestal is de kostprijs tussen de 125-250 euro.

2. Wat Zijn De Mogelijke Gevolgen Als Tandsteen Niet Wordt Verwijderd?

Als tandsteen niet wordt verwijderd is de mondgezondheid in ernstige mate in het gedrang. Tandsteen zal uiteindelijk leiden tot:

  • Gaatjes in de tanden – gaatjes kunnen voorkomen doordat bacteriën onder de tandplak verschuilt zitten.
  • Tandvleesontstekingen – omdat de bacteriën blijven vermenigvuldigen, kan dit leiden tot ontsteking of abnormale zwelling.
  • Verlies van kauwvermogen – als de tandsteen niet wordt verwijderd, zal deze ondersteuning en bescherming verliezen.

Het verwijderen van tandsteen is een noodzakelijk onderdeel van een gezond tandheelkundig onderhoud. Hoewel er een aantal aanzienlijke kosten aan verbonden zijn, kunnen sommige verzekeraars het verwijderen van tandsteen vergoeden. Overweeg daarom altijd eerst uw verzekeringspolis en moedig uw tandarts aan om een verwijzing naar een tandheelkundige praktijk aan te vragen als u tandsteen aanwezig heeft.

en_USEnglish